Thursday, 13 October 2011

Kenali Universiti Malaysia Sabah---UMS




Salam semua silent reader n follower...
Ada kesempatan maka adalah upadate dari krik...
Sibuk memanjang kan..
nak menaip update pun tak berapa kerna perlu siapkan proposal THESIS..

Kali ini krik nak share about Universiti Malaysia Sabah (UMS)
ramai orang salah anggap yang UMS ni adalah Universiti Malaysia Sarawak...
jenuh n malas kadang2 nak explain benda sama...lantak korang lar kan..hahahha
UMS stand for Universiti Malaysia Sabah..

-Terletak 15 minit dari pusat bandar Kota Kinabalu...

-Bersebelahan dengan 1Borneo (shopping complex terbesar di Borneo dan di 1b terdapat 4 hotel )..siap ada bas shutter pusing2 UMS setiap hari..FOC k...

-60% pelajar UMS adalah dari Semenajung...35% dari Sabah dan 5% dari Sarawak( no wonder krik still tak boleh cakap Sabah even dah 4 tahun kat sini..hehehe)

-UMS berada tepi laut dan atas bukit yang tinggi(so jangan harap korang nak naik basikal g kelas...bukit sangat2 tinggi n cuaca panas)


-Sistem UMS memanggil fakulti sebagai Sekolah (pelik juga kadang2...contohnya Sekolah Perniagaan Ekonomi)

-65 % pelajar UMS adalah perempuan (wahhh ramainya..(^_^) )

-Ada pejabat pentadbiran dan masjid yang cantik yang tersegam atas bukit..(dari Pusat Bandar KK sudah boleh nampak)

1Borneo..sebelah kanan adalah UMS...dipisahkan oleh pagar jer

Pantai ODEC milik UMS...
Jumpa benda ni bila mula2 nak masuk pintu pagar UMS

Cukup dulu info2 pasal UMS..nanti krik tambah2 lagi...bye2...





14 comments:

Cik Jannah said...

teringin jugak nak belajaq sini, tapi takdak rezeki.

Krik Alfie said...

@Cik Jannah:rezeki kot..krik dulu pun paksa rela datang..tapi bila pikir2 bila lagi kan nak g jauh2..hahaha

IMANSHAH said...

bila nak sampai ntah

Krik Alfie said...

@IMANSHAH:Jom2..tiket murah2 jer time promosi....kadang2 rm 100 jer AA pergi balik..hmmm

Aishah Amira said...

cambest je blajar kat UMS ?
myra tak pernah sampai sabah lagi , tp sarawak pernah la haha .

Krik Alfie said...

@Aishah Amira:ok lar belajar kat sini.......ada pro n kontra.....
jom lar datang sini...banyak tempat menarik..

zeehan said...

tak rela dtg UMS~~~
huhuh...

cokelat lady said...

hehe. mmg rmai pon slh anggap. sy blaja di unimas tp depa sbuk kate unimas tu universiti malaysia sabah. =) nak g jenjalan UMS nnti.

Krik Alfie said...

@zeehan:sob..sob....JOM datang UMS induk...hahahha..best sini...paksa rela....sabar2

Krik Alfie said...

@cokelat lady:oh yer ker ada org salah anggap Unimas ngan UMS..hehehe..glad to hear that,ingat kitaorg jer asyik dok explain kat orang..hehhehe..Jom2 datang UMS..bulan 4 tahun depan kitrg g jalan2 Sarawak lak...

Anonymous said...

sekolah tu kat US dorg panggil school manakala di UK panggilan faculty..kebanyakannya..

Krik Alfie said...

@anonymous:yup sistem luar negara cm tu..tapi kat Malaysia guna fakulti....so kalo ada U yg guna sekolah nanmpak pelik...

pija said...

one day, berazam sgt nk further study sna. hehehe
p/s: marine study kat sna ok x?

Krik Alfie said...

pija:jom2..ok marine sini..tepi laut lagii...

Post a Comment

Si Cantik dan Kacak menulis...