Sunday, 23 October 2011

Tamu Gaya Street -Kota Kinabalu-Ahad

Salam ahad semua...
pagi ahad yang indah tadi...
krik terpaksa berkesempatan untuk melawat tamu gaya street..
tamu yang hanya diadakan pada hari ahad..
bertempat di tengah-tengah bandar Kota Kinabalu...
dibuka seawal 6 pagi sehingga 12 tengahari...
Pasar yang menawarkan semua barang dapur,perhiasan,cenderahati,makanan dan lain-lain..
pasar ini menjadi tumpuan pelancong2 asing terutama eropah

Opppss..berbalik tujuan krik kesana....
bukan nak bershopping2 pun..
terpaksa pergi untuk menyiapkan assignment bagi subjek Food Fermentation..
kerjanya cari penjual produk fermentasi: e.g Tapai,tuhau,belacan dan bla..bla..bla
so minta dengan penjual untuk tgk sendiri proses pembuatan di rumah mereka..
maka,sesi pujuk memujuk berlangsung...
group krik memilih produk tapai beras pulut dan beras...
Tadah muka ler untuk minta diorg tunjuk cara pembuatan..

Untuk pembuatan tapai beras pulut..kami pilih orang bugis
caranya hampir sama dengan orang semenajung buat..
Tapi...untuk tapai beras(kat sabah jer kot ada)>>
kami pilih orang bajau....cara diaorg bungkus menggunakan daun keladi...
senang jer pun cara buat...
so.semua kerja luar dah settle..kena menaip pulak tuk assignment ni...
Tq akak2 yg sudi menyusahkan diri untuk kami...


Terletak di Tengah2 Bandar Kota kinabalu...

Tapai Beras yang dibungkus dalam daun keladi

Makanan yang pelik2


sanagt meriah

Kuih apa tah ni..tapi bungkusan dia menarik..

Tara..ni la Tamu gaya street

Tempat yang bersih dan menarik


p/s:kalau bukan kerja tak mo bangun pagi2(pagi lar sangat kan)hahaha






0 comments:

Post a Comment

Si Cantik dan Kacak menulis...