Tuesday, 30 August 2011

Edisi Raya di Thailand...


Salam reader semua....
fuhhh penat sangat hari raya pertama kan...
melawat situ sini....tapi best kan..
begitu juga krik...
aper yg krik buat?
Ni kronologi krik tuk hari ni...
Krik buat simple jer tuk korang tgk n korang boleh share korang punya k..


Pagi
-Bangun awal2..mandi sunat hari raya
-bersalam salaman ngan family(my parent beraya di Malaysia)
-pergi masjid pantai Narathiwat
-balik menjamu ngan nasi lemak edisi Thailand(tak der rendang,nasi himpit n biskut raya)
-Mula operasi berjalan2 sambil ziarah

Tengahari
-teruskan menziarah..
-balik makan n tidur sampai petang(penat yg amat akibat kekenyangan)

Petang
-menerima kunjungan saudara mara
- kemas rumah

Malam
-sah2 on9 kan..updates fb,blog,email n bla..bla..bla..

Ni half of my family(psstt..krik tak der pon dalam gambar coz jadik tukang gamba)

Masjid Pantai(khutbah dalam bahasa Melayu tempatan dan juga Thai)..

Beribu2 org datang(solat kat luar masjid..baru best)

Lepas sembahyang(lain benar suasana di sini..I love It)

Sajer jer...

Meraka2 yg datang umah

Tara ..ni lar nasi lemak Thai(guna ikan tongkol bukan ikan bilis)

Tiada kaitan...mengambil gambar is my passion...

P:S:Happy sangat..sangat dan sangat dapat beraya bersama keluarga selepas 2 tahun berturut2 beraya d perantauaan Sabah..


Read more...

Monday, 29 August 2011

Warkah sempena raya...

salam sayang semua...
jika tidak ada aral.esok sah kita akan menyambut hari raya puasa..
ramadhan pergi sekali lagi meninggalkan kita..
dan kita mungkin tidak akan berjumpa ramdahan lagi...
Semalam,krik sempat berterawih di masjid Pantai di Narathiwat thailand...
suasananya sangat lain,dengan beratus ratus pencinta ramadhan bertadarus di sana sejak seawal 10 malam terakhir..
mereka tidur ,makan dan bertadrus mencari keberkatan ramadhan..
ok kita skip part tu,
semalam lebih kurang 1 ribu jemaah membanjiri masjid,melakukan terawih...
tapi disini lain,mereka meratapi pemergiaan ramadhan...
sembahyang terawih dihiasi tangisan dan doa semoga dipertemukan lagi tahun hadapan...
bacaan yang sangat syahdu.
meruntun jiwa mereka yg mendengar dan krik juga tidak mampu untuk turut sama berasa sedih...
terawih yang sangat panjang dan berakhir jam 11 lebih...
apa pun semoga kita semua di pertemukan lagi dengan ramadhan tahun hadapan ..
insyallah...



Di kesempatan ini,krik ingin mengucapkan selamat hari raya...

kepada semua yang sudi membaca titipan krik...
semoag apa yang dikongsikan bermanfaat...

SELAMAT HARI RAYA  MAFF ZAHIR DAN BATIN...

Masjid pantai Narathiwat






Read more...

Sunday, 28 August 2011

Balik kampung....


Salam reader semua...
first krik at thailand right now..
more specific at south Thailand..
goin back my village for celebrate hari raya...
opps..forget bout broken english k...
so I will update blog from here if...if..if..
internet line ok...
I'm rajin
n
not bz..
so will try my best to show best picture from here..
see u soon n selamat hari raya






Read more...

Friday, 26 August 2011

Jalan-jalan Pekan Mundok(Siam)


  Salam reader..again..it me..hehehehe..ni entry yg kedua tuk hari ini.Pasal pagi tadi,krik ngan my bestfriends(yg lain kalo korang baca entri sebelum ni) pergi pekan Mundok.Dekat dengan Rantau Panjang Kelantan.Tapi yg specialnya tempat ni ianya kat Thailand.So,mcm mana masuk?Just naik perahu tambang rm1 dan tak perlu pasport dan bla.bla.bla..Pekan Mundok special because barang murah(sangat..sangat..sangat) dan hanya ada pada hari jumaat dan Isnin.

    Pagi tadi sangat ramai umat manusia dari Malaysia yg pergi.Ya ampun rimas  tapi best kot.Sebab kat sana becak (yg amat).Teman kawan membeli belah dan krik terbeli gak baju sehelai(iman nipis sikit rini coz baju smart).So pada kawan2 yg nak rasai menghulu sungai yg deras boleh cuba sambil membeli belah barang keperluan yang murah.Opppsss.lupa..tadi kat pekan ni banyak sangat mercun dijual dengan harga yang murah,beli sikit2 lepas ler nagn PGA yng berkawal...

    Ok esok krik dah nak balik kampung kat Thailand,so blog akan diupadates dari sana lar tuk korang semua...Happy Holiday semua..

Beribu2 orang kot masuk Pekan Mundok hari ni..sangat..sangat..sangat ramai...

Hanya dipisahkan oleh sungai Golok...


Gini ler rupanya naik bot beramai-ramai(mcm pendatang jer rasa tadi)

yg ni tempat tak sibuk


Dum Dum Dum.....mercum murah sini(aishhh Malaysia haram da)


Ok ..jom balik...abis duit sudah...adik baju kuning tu pun jeling terbalik duit tak cukup(hahhhaaa)

  

Read more...

Iftar with my Bestfriends at Kota Bharu


   Assalamualaikum semua.Salam jumaat diucapkan pada semua reader tak kira anda silent reader or my follower.Dalam keghairahan tuk beraya dalam masa beberapa hari lagi,semalam krik
 terpaksa sempat menemani my bestfriends membeli belah hatta dia baru balik ke Kelantan.Sampai jer rumah terus mesej ajak shopping kat Kota Bharu.So dengan gigih krik rempit moto nak kerumah dia kat Pasir Mas.jauh dowh..25 km and dalam 25 minit(sah2 lar kan pemandu berhemah coz biasanya 15 minit jer).So dah sampai naik keta pusing2 Kota Bharu yg jem teruk(tak tahap serius) singgah kat Kb Mall and KOta Bharu Trade Center mengshopingkan diri(opppsss dia sahaja k).

   Dalam gigih berjalan2 tuk teman org, krik berjaya menahan diri dari beli apa2(kali pertama tak beli barang...kuat tul iman semalam).So dalam petang kitaorg bajet berbuka kat KB jer lar coz ni kali pertama berbuka bersama tuk tahun ni.Pikir punya pikir niat hati nak berbuka kat hotel river view(tettttt cancel k coz mahal lak satu kepala,dalam rm 68++ sorang).So tuk tak menghampakan pilih hotel cin cau cin cau yg murah skit dan terpilih lar ridel hotel(nak jugak kan makan hotel...gedik..hahhaa).Harga dia rm 30 satu kepala..so kami terima jer(pilih sini sbb juadah dia ala2 kampung). Plus view cantik tepi sungai Kelantan.

    Dah settle tempah, tgk jam baru kul 5 petang so kami putuskan tuk jalan2 lu kat pusat bandar(tinggal keta kat hotel).Dekat jer dalam 10 minit kot.Masa tu dah mendung2 pun,n kami jalan2 bershopping lagi.Sibuk2 bershoping tu,tgk2 jam dah pukul 6.nak keluar tu sekali tgk hujan lebat da(sangat2 lebat kot).Terpaksa balun beli payung sebijik sorang nak jalan2 g hotel..

    Masa ber iftar tu(ahhh korang tgk sendiri lar er)..makanan ok2 jer...boleh lar kan..good facilities ler..ader surau dan bla2..Dah abis makan sempat lagi singgah kat satu mall lagik bershoping.Dalam kul 9 lebih sampai Pasir Mas balik.Tengok2 sekali hujan lagi daaaa....nak tak nak..terpaksa rempit dalam hujan nak balik umah...Balik2 mandi then tidur coz esok nak masuk siam lak nak shopping2(opppsss kawan2 lain lak shopping)...
Sambil jalan2 nak g shopping terambik lar gambar nih...
  

Jeng2..tempahan kan..(psssttt itu nama kawan gue)


View sungai Kelantan(jgn ditanya kenapa air sungai warna teh tarik er)

Hotel Ridel


Kami makan sikit2 jer....blurrrpppp






                                  
Read more...

Wednesday, 24 August 2011

Tuesday, 23 August 2011

Artis ..Melayu...Islam...Pegang Anjing???



Salam semua...dua tiga hari ni ader gambar artis yg pemes pegang2 anjing tersebar...artis ni boleh lar kata popular kot...
so krik tak mo komen or ulas panjang2..
takut tersalah informasi dan sebagainya...
kalo betul gambar tu dia.????.Ya ALLAH..mohon dijauhkan dari diri ini dan umat islam yg lain...
Aper kater anda???
layak kah artis dsebegini dijadikan idola???
tepuk dada tanya iman...
so saper artis tu
I
I
I
I
I
V
artis tu adalah Nanu Baharudin (pelakon)..









APA KATA ANDA???




Read more...

Monday, 22 August 2011

Dulu K-pop sekarang M-pop...



Salam..
Dua tiga menjak ni kecoh tul pasal kumpulan M-pop yg ala2 K-pop..
walaupun isu nih dah banyak blogger ulas dr sudut pandangan mereka..
so krik pun nak ulas gak(ayat macm minat giler kumpulan ni)
ala..kumpulan Gula-gula(group perempuan) n 24:7 (group laki) tu...

Gitu2...hampeh...tak der yg menarik..bajet kuit??hensem???
glemer ker diorang?
ayooii..ritu tertengok VC 24:7(tertengok k)..
alamak...ketawa guling2...nak muntah pun ader...
  muka so2 jer(ayat baik kan pose2 ni)..
menari lak macam aper2 tah..org buat erobik lagi laju menari...
Ok..fine..krik pun suker tgk citer korea dek terhasut oleh roomate dulu2..
tapi krik suker bahasa n budaya diaorg jek(sumpah krik tak kenal nama2 diorg walaupun berpuluh movie korea tgk)...



Cantik ker???gedik jer nampak


group Gula-gula lak..adoiii lar...hazab tgk...
ingat  betis peha ko cantik nak pakai skirt keci tu...
sah2 lar kan diorg islam..so paham2 lar...ish2...
sore tak yah ckp lar..kelaut dalam....
muka pun bajet comel2(ayat baik lagik)padahal..???
tak yah ler nak tiru2 nih....
budaya kita lagik bagus.nyayi zapin pun ok what???

Tak mo komen banyak2..kot2 ader yg minat group ni kan
..
Korang nak tgk Vc diorg carik sendiri la...tak mo teman upload.....
so aper kta korang??



Read more...

Memori raya



Salam sayang semua.Oleh kerna raya hampir menjelma,krik suka untuk menitipkan rasa syukur coz tahun ini krik akan menyambut raya di kampung halaman bersama keluarga.Usai dua tahun krik beraya di oversea(boleh kan) atau kat Sabah bersama kawan2 yg tak pulang.Ketidak pulangan krik bersebab,dan tidak perlu dipersoalkan.Biar krik n mereka yg pernah tidak pulang sahaja untuk berbicara.Tahun ini, kebetulan kementeriaan tuk menjadikan bulan sembilan sebagai sesi kemasukan yg sepatutnya di lakukan pada bualn tujuh yg lepas.Andai kata sesi kemasukkan bulan tujuh,maka akan tercatat satu lagi memori tuk krik beraya di Sabah.Bukan tidak mendapat cuti,coz kami diperuntukkan cuti selama seminggu dan lebih.Tapi kami bersebab tuk tidak pulang.

Sekadar berkongsi memori beraya puasa di Sabah tahun lepas adalah satu pengalaman  yg mengembirakan bila kita berkongsi dengan kawan2 yg sama2 tidak pulang beraya.Kami beraya sakan sehingga hari raya ke 7. Kehulu kehilir merempit ngan motor cabuk dengan kekuatan 7 moto,kami redah panas,hujan dan malam tuk kehulu kehilir bagi membuang rasa sedih.Bermula hari raya pertama,kami bertungkus lumus menyediakan juadah di kolej tuk menyediakan makanan tuk pelajar seluruh UMS.Memasak,menumis,dan membasuh pada malam raya sehingga fajar subuh  menjelma tidak melemahkan kami.sanggup menyengkang mata dari bersedih di bilik lebih baik bersama2 kawan memeriah kan raya.Lagu raya dipasang kuat dan rendang ayam, kuah laksa,  nasi himpit disediakan.
Misi jalan2.rempit ramai2
pagi raya,kudrat digagahkan walaupun mata berat untuk tertutup pergi kemasjid untuk sembahyang,tapi bila sampai..masjid penuh sesak ngan jemaah warga asing(indo n filipina)membuatkan krik tiada tempat tuk solat(so dengar khutbah jer).Selesai solat(nak jugak tulis solat),bergegas ker Cafe tuk sediakan juadah tuk hidangan 200 tetamu(bajet cm tuan rumah)mostly yg tak pulang adelah non malay lar...so diorg berebut merasa masakan melayu special nih(sbenarnya terpaksa makan coz cafe ttup)...
Taraaa...ni rendang yg kami buat ..lallala
Memori itu indah walaupun kita berjauhan kerna kita ader teman2 yg dekat tuk bersama....Thanks you to my buddies yg sama2 celebrated raya tahun lepas...

                                    
Read more...

Sunday, 21 August 2011

Aku suker berblog kerana....




Salam.Hmmm..dua tiga hari krik rasa malas nak menaip panjang2.so just masukkan gambar dan bla bla bla jer..tak kisah pun kan.bukan org baca pun..niat krik  berblog kerana beberapa perkara dan antaranya adalah:
  • Mengisi masa boring coz dah abis praktikal selama 6 bulan(maka lahir lah blog ni pada 27/06/11 yg lepas..baru jer lagik kan...
  • Krik suker blogwalking blog sebenarnya..so dari situ teringin gak nak ader blog sendiri (walaupun blog huduh cm gini)
  • Nak tambah kawan2..coz blogger nih kreatip sebenarnya..ye la..hias tu hias ni...tambah tu tambah ni.so terhasil blog yg cntik kebabom kan.(puji korang punya blog kan)
  • Nak share something ngan kawan2...pahit...manis..kelat..tawar hidup ni...(ayat propa org tua tuk budak2)
  • telah boring ngan fb....gamaknya sebelum ni aysik berfb 24 jam walaupun masa praktikal (guna komputer opis pejabat..lalallaa..mampos boss tgk nih)
  • Nak belajar benda baru..oleh kerana tak der ilmu dalam blog nih..so kena  lar study skit tuk buat blog kan(walaupun report praktikal tak siap2 lagik)

    wah2..banyak kan alasan tuk berblog...hahaha..perpun krik suker berblog walaupun follower ciput coz tak kretip ngan blog...(tak kisah pun)llalalaa



Read more...

Comelnya dia...grrrrrr





SALAM..


KALI INI BIAR GAMBAR YANG BERKATA-KATA...
COMEL KER TAK ANDA TENTUKAN....
ANDAI KATA COMEL SILA KOMEN 
DAN KALAU TAK COMEL PUN SILA KOMEN...










Read more...

Saturday, 20 August 2011

Terima Kasih...Xie xie..Khrob Khum mak......


Salam semua.....macam banyak hari krik tak updates blog.Tup tup tgk dah ader lebih 100 follower...terima kasih semua yg sudi jadi follower tuk blog yang tah per2 ni.krik masih belajar lagi nak bagi cantik2 blog, so slow2 lar kan..Krik nak ucapkan tahniah pada follower ke 100 krik iaitu cik Apple(cik kot) tapi sorry tak dapat nak linkkan coz tak der ur link lar dear..sekali lagi terima kasih...

                            
Read more...

Thursday, 18 August 2011

My land...Kota Bharu Kelantan...


Takmo citer panjang2..saksikan video ni....
kombinasi beribu2 gambar...

Kota Bharu...
Cantik sangat





video






Read more...

Masak...anda mampu kah???


Salam semua reader2(ader ker org baca nih)hahhaaha..pedulik aper kan..mau tulis gak...dah tinggal beberapa ari lagik kan nak raya..so ader yg sibuk shopping..sibuk buat biskut..sibuk berblog (teeeetttt)...aper pun krik pun dah terbeli baju n seluar dua tiga pasang(amboi2 kan)..murah jek lar.sopping kat Rantau Panjang kan murah2...dua helai seluar jeans design baru pun rm 50 jek(ni jer mampu)..ala korang tu beli yg ori lagik kat levis.baju melayu tak belik pun coz rugi jek pun beli coz bukan pakai pun..pakai g sembahyang raya dan tak pakai dah..haahhaha..

opps..dah melalut kat lain da..sebenarnya krik nak share cara buat bekang atau org Kelate panggil beke...(sah2 korang yg tak pernah masuk dapur tak kenal rupanya)....so meh kita try buat..krik pun try buat ritu..macm jadik...sedap tak sedap belakang kira ar...

Tara.......ni lar upenya...bukan ehsan dari encik goggle k...

Nyum2...ader yg meleleh air liur ker????
so cam ner caranya...senang jek pun....
bahan2nya....
setengah kilo tepung gandum
2 cawan kepala santan(tak tahu aper kepala santan tanya nenek korang)
1 bijik telur ayam
2 sudu gula
sehelai daun pandan

cara2 nak buat...
tambah santan sedikit demi sedikit dalam tepung gandum sampai lar cair  tepung tu...
masuk telur ayam n sebatikan..
tambah gule n daun pandan..kacau kasi sebati..
masuk dalam oven dalam 45 minit.....
siap...
selamat mencuba
kot2 boleh buat makan maser berbuka nanti...
kalo korang tak jadik krik tidak bertanggungjawab sepenuhnya...(skill korang teruk agi tu kot)

                                   
Read more...